Učivo 1. ročník
1.HODINA
Hlavní zásady přípravy lektvarů:
1.Zjistím které inkredience potřebuji.
2.Připravím si potřebné nástroje a nádoby.
3.Složky si vyrovnám na stůl popořadě, jak se budou přidávat. Odvážím správné množství a nakrájím na dílky.
4.Znovu zkontroluji, zda jsou inkredience a nádoby v pořádku a znovu si přečtu celý návod.
5.Zapálím oheň pod kotlem,či připravím jiné podmínky.
6.Mohu začít se samotnou přípravou lektvaru.
Základní pojmy
Nálev (povar) děláme, když určité množství vody zahřejeme do varu a pak přidáme dotyčné byliny. Po jediném uvedení do varu odstraníme nálev s ohně, necháme jej 10 minut státi, slijeme a mírně vytlačíme.
Odvar. Zatím kdy nálevu dáváme přednost při květech, listech, u rostlin, které obsahují snadno prchavé látky, éterické oleje, vkládáme dřevnaté a tuhé rostlinné částice, jako stonky, a kořeny do chladné vody a pak je vaříme.
Rozpouštění rostlin nebo jejich částí lze docíliti ve vodě, mléce nebo lihu, podle toho, v čem jsou jejich látky rozpustné.
Rostlinné šťávy jsou ony tekutiny, kterými se rostliny vyživují a obdržíme je vymačkáním. Na jaře nasbíráme vypučelé listí pampelišek, žebříčku, třebule, rozmělníme je s trochou vody ve hmoždíři a šťávu vytlačíme. Někdy mísíme tyto šťávy také se sirupem a uložíme je.
Digerování. Tak jmenujeme pochod, při kterém nějakou pevnou látku při mírném teple vkládáme do nějaké tekutiny a necháme z ní šťávy vytahovati nebo jak říkáme technicky vylouhovati.
Procezení jest pochod, při kterém používáme k němu buď plátna nebo plsti, které nejlépe do hrotu složíme a tekutinu do nich nalijeme. Malými otvory protéká pak jen čistý výtažek, kdežto vše ostatní zůstává v látce. Také se doporučuje nalíti smíšeninu, kterou chceme procediti do šátku, ze kterého jsme utovořili váček a pak jej vymačkati.
Výtažek. Tímto slovem rozumíme zhuštěné nebo odpařením zhoustlé nálevy, nebo odvary, které jsme odpařili do hustoty medu nebo až na sucho. Sem náležejí různá povidla: z černého bezu, ze švestek, a ze šípku.
Tinktury (rostlinné kapky) jsou výtažky z rostlin silným lihem nebo jižními víny, jako vínem malaga, marsala, sherry, atd. Tyto tinktury obsahují téměř všechny rozpustné léčivé látky z užitých rostlin v lihovém nebo vinném roztoku.
Lektvary se zhotovují smísením lučebnin a rostlinných prášků, při čemž používáme nějakého tekutého pojidla. Jako pojidla používáme vody, medu, syrapu, povidel z černého bezu, nebo jalovce. Semínko proti červům, rozmělněné s medem nebo syrupem je takovým lektvarem. - Ve zvěrolékařství jsou nejoblíbenější formou lektvaru. V této formě hustého tělesa lze zvířatům podati veliké množství léku, který polykají, aniž jsou při tom obtěžována záchvaty kašle.
1) Co nebo kdo by to mohl být Melissa officinalis?
2) Co je to mišpule?
2.HODINA:
Uklidňující lektvar
Tento lektvar jsem zvolila jako první už kvůli tomu, že při míchání jakýchkoli lektvarů je potřeba naprosté koncentrace a klidu. Proto kdo toho stavu nedokáže docílit, může tento lektvar používat. Pozor ale: je velice návykový!!! Takže všeho s mírou!
Potřebné suroviny: 2 drápy netopýra, 2 unce meduňky, kostní moučka z prasete bradavičnatého, nálev z 5 let vyluhované mišpule
Příprava: do připraveného kotlíku číslo dva dáme nejdříve nálev z mišpule, necháme provařit a přidáme kostní moučku z prasete bradavičnatého. Obě ingredience mícháme až do vzpěnění. Pěníme přesně pět minut – po této době dochází ke změně barvy lektvaru na brčálově zelenou. Do nápoje pomalu a zdůrazňuji pro jistotu ještě jednou, že velice pomalu vsypáváme meduňku, protože pokud zrychlíme, lektvar se může zdrcnout a je pak vhodný akorát tak pro dekoraci žabince do rybníka! Po meduňce přidáme drápy netopýra, které před tím necháme dva dny na měsíčním světle. Vše pak povaříme deset minut a lektvar je na světě :)
Použití: na průměrně velkého kouzelníka se použijí 4 kapky do máslového ležáku. Na Mudlu pak stačí jen 2 kapky do nějakého džusu :)
Protinápoj: v případě nechtěného použití lze použít zrychlovací lektvar, který ale musí být PŘESNĚ odměřen! Jinak by se totiž postižený jedinec choval jako kdyby měl běhavku – chvíli by sedě la tupě zíral do prázdna a pak by zase lítal jako blázen :)
Všeobecně k lektvaru:: použije-li se mišpule čerstvější než po pětileté době louhování, jsou úsměvné následky. Pětiletá doba louhování je nezbytná, jelikož mišpule po tuto dobu stále ještě zrají a nabírají kouzelné síly. Pokud by se použila mišpule ještě nedospělá, mělo by to za následek, že nálev by byl příliš slabý a pak by lektvar nezachránil ani chloupek z pitbula, který se v některých případech dá použít jako prostředek k dodání síly. Nálevu z mišpule se to však netýká! Takže rada zní: vždy mějte pro jistotu za oknem naložené různě staré mišpule. Nemůže se vám pak stát, že budete muset tuto ingredienci dokupovat za draho v Příčné ulici u Lékárníka!
+ Dú: budeme příště probírat povzbuzující lektvar, tak mi napište, jaký si myslíte, že bude postup při míchání tohoto nápoje a zjistěte mi, co je Panax quinquefolius.